Mijn favoriete plaatsen van Ierland (deel 1)

March 9, 2016

Mensen vragen mij vaak: Wat is de mooiste plaats van Ierland? Daar is natuurlijk lastig antwoord op te geven, want het antwoord zal per persoon verschillen. In dit blog ga ik jullie dan ook niet vertellen wat de mooiste, beste of leukste plekken van Ierland zijn. Om dat te ervaren moet je toch echt zelf naar Ierland komen. Wel wil ik graag mijn 10 favoriete plekken met jullie delen. Dit is slechts een korte introductie, later zal ik over deze plekken nog een uitgebreid reisverslag schrijven. Mijn lijst is nog lang niet compleet en in willekeurige volgorde geplaatst. Ik hoop dat het voor een beetje inspiratie zorgt. 

Wicklow Mountains

Laat ik beginnen met het gebied waar ik zelf woon, de Wicklow Mountains. De eerste keer dat ik hier kwam, reed ik vanuit de drukte van Dublin de bergen in. Ongelofelijk hoe dicht dit natuurgebied bij de stad ligt. De stilte van de bergen was oorverdovend en magisch tegelijk. Ondanks dat deze stilte inmiddels de gewoonste zaak van de wereld voor mij is geworden, blijf ik hier intens van genieten. 

Je raakt nooit uitgekeken op de Wicklow Mountains. Het is er zo gevarieerd en er valt zo veel te ontdekken. Uitgestrekte vlaktes vol varens en heide, prachtige valleien, zwarte meren, talloze stroompjes en riviertjes en altijd wel de kans om een hert, schaap of berggeit tegen te komen. 

 

Dunmore East

De rode kliffen die de baai van Dunmore East omzomen, maken dit strand(je) anders dan anders. Een heerlijke plek om een middag te ontspannen. 

 

Beara Peninsula

Veel mensen kiezen tijdens hun vakantie in Ierland voor een bezoek aan de Ring of Kerry. Ik zoek het liever een schiereiland verder. Beara is kleiner en in mijn ogen ook mooier dan zijn beroemde buurman.

De Healy Pass die dwars over het eiland loopt, is één van de mooiste autoroutes (of fiets, als je een beetje sportief bent) van Ierland. Ook niet onbelangrijk, het is een stuk minder toeristisch. 

 

Dublin

De hoofdstad van Ierland is bijzonder veelzijdig. Het barst er van de herinneringen aan de (vaak heftige) geschiedenis, bijzondere musea, gezellige pubs met live muziek, talloze winkels, kunstzinnige wijken, heerlijke parken en nog veel meer. 

 

Dingle

Op het schiereiland Dingle vind je, naast spectaculaire natuur en ruige kliffen, bijzondere overblijfselen uit het verleden. Aan het einde van de dag biedt het plaatsje Dingle genoeg mogelijkheden om heerlijk te ontspannen met een lekkere maaltijd en een pint. Of ga op bezoek bij Dingle's beroemdste inwoner: dolfijn Fungie die in de haven zwemt. 

 

Galway

Galway is een van de gezelligste steden van Ierland. Er hangt een bijzonder ontspannen sfeer en het barst er van de gezellige pubs en restaurants. Het kleurrijke centrum leent zich uitstekend om te shoppen en er worden vaak leuke festivals georganiseerd.  

 

Connemarra

Vanuit Galway zit je zo in Connemara National Park. Een prachtig natuurgebied. Neem een kijkje bij het sprookjesachtige Kylemore Abbey, beklim één (of meer) van de Twelve Bens of maak een ritje op een Connemara Pony. 

 

Blarney Castle

Op een steenworp afstand van Cork ligt Blarney Castle, een eeuwenoud kasteel met een prachtige tuin. Bovenop het kasteel vind je de Blarney Stone.

Als je deze steen ondersteboven kust zou je, volgens de legende, de gift van welsprekendheid ontvangen. Ik heb de steen 14 jaar geleden gekust en sindsdien ben ik inderdaad goed bespraakt. Al moet ik eerlijk toegeven dat hier voor die tijd ook al niets mis mee was. 

 

Kilkenny

Het stadje Kilkenny stamt uit de middeleeuwen en is zijn karakter nooit kwijtgeraakt. Niet in de laatste plaats vanwege het grote kasteel, dat midden in het centrum staat. Maar ook de smalle zijstraatjes doen je geloven dat je terug in de tijd gegaan bent.

Kilkenny heeft een verleden van heksenvervolging en overal door de stad kom je hier verwijzingen naar tegen.   

 

Achill Island

De prachtige tocht over de brug naar het grootste eiland van Ierland is al reden genoeg om deze plek te bezoeken, maar er is meer! Tijdens de grote hongersnood van 1845 is Achill Island zwaar getroffen en de sporen hiervan zijn nog altijd zichtbaar. Daarnaast biedt het eiland een prachtige kustlijn, betoverende uitzichten over de oceaan en tropisch ogende stranden. 

 

En dat waren er al weer tien. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Cliffs of Moher, The Burren, de Noord Ierse kust of de Boyne Valley. Er is nog zo veel meer moois te zien en beleven in Ierland. Wordt vervolgd...

 

Please reload

WSG-Stempel-blauw (transparante achtergr
Visit-Wicklow-2019-Sticker.png
Witty Walks | cat@wittywalks.com | +353 (0)83 458 1186
 
 
Witty Walks is onderdeel van WIT Software Development Ltd. regnr: 562044