St. Patricks Day

March 16, 2016

Waar op aarde je je ook bevindt, bijna iedereen krijgt op 17 maart wel iets mee van St. Patricks Day. Over de hele wereld wordt dit Ierse feest gevierd. Niet zo gek, als je je bedenkt dat er op dit moment bijna 800.000 Ieren, verdeeld over 80 landen, in het buitenland wonen. Het zal je niet verbazen dat de meeste Ieren zich in Groot-Brittannië, Amerika en Australië gevestigd hebben. Maar ook in Nederland en België heb je de kans Ierse inwoners tegen het lijf te lopen. Maar liefst 5.000 Ieren zoeken hun geluk in Nederland en nog eens 4.000 in België. Vier jij dit jaar St. Patricks Day? Met deze tien weetjes over de Ierse feestdag kom je goed voorbereid op het feestje:

 

 1. St. Patricks Day wordt gevierd op de sterfdag van Sint Patrick. Dit jaar is het 1.555 jaar geleden dat de heilige overleed. De heilige ligt begraven in de Down Cathedral in Downpatrick, Noord Ierland.

   

 2. Een bekende St. Patricks Day traditie is de parade. Het gekke is dat deze niet ontstaan is in Ierland, maar in Amerika. Daar werd in 1737 de allereerste St. Patricks Parade gehouden. Ierland volgde bijna 2 eeuwen later in 1903.

   

 3. De grootste St. Patricks Day viering in Nederland vindt plaats op de Grote Markt van Den Haag.

   

 4. Christenen gaan op St. Patricks Day ‘s ochtends naar de kerk en vieren ’s middags feest.

   

 5. Gemiddeld worden er wereldwijd 5,5 miljoen pints Guinness per dag verkocht. Op St. Patricks Day verdubbelt dit aantal! Dit is echter niet altijd zo geweest. Tot 1970 was St. Patricks Day een religieuze feestdag en waren de pubs op deze dag gesloten.

   

 6. Draag groene kleding, of anders… Als je deze dag geen groen draagt loop je de kans geknepen te worden.

   

 7. Dat de klaver het symbool van Ierland geworden is, hebben we te danken aan Sint Patrick. Toen hij rond 450 na Christus naar Ierland kwam om de Ieren te bekeren tot het Katholieke geloof gebruikte hij een klaver om de Holy Trinity (de vader, de zoon en de heilige geest) uit te leggen.

   

 8. Als je op St. Patricks Day een echte Ier kust, brengt dit (volgens de legende) geluk.

   

 9. Het is traditie voor de Ierse Taoiseach (minister president) om op St. Patricks Day een vaas met klavers te overhandigen aan de Amerikaanse president. Wel jammer is dat meteen na de overhandiging de klavers door de geheime dienst worden vernietigd.

   

 10. Volgens de legende moeten we Sint Patrick bedanken dat er in Ierland geen slangen leven. Hij zou alle slangen van het eiland verbannen hebben. Volgens wetenschappers komt dit helemaal niet door St. Patrick, maar door de ijstijd. Welk verhaal geloof jij?
   

 

Wil je een woordje Iers mee kunnen praten op St. Patricks Day? Het belangrijkste woord dat je deze dag nodig zult hebben is Sláinte! Proost!

 

 

Please reload

WSG-Stempel-blauw (transparante achtergr
Visit-Wicklow-2019-Sticker.png
Witty Walks | cat@wittywalks.com | +353 (0)83 458 1186
 
 
Witty Walks is onderdeel van WIT Software Development Ltd. regnr: 562044