Mijn favoriete plekken van Wicklow (deel 1)

July 25, 2016

Wicklow, de county waar ik woon en werk, staat bekend als The Garden of Ireland (de tuin van Ierland). Een treffende benaming voor een gebied dat voornamelijk uit prachtige, afwisselende natuur bestaat. Glooiende heuvels, steile bergwanden, hoge watervallen, ijskoude meren, mysterieuze ruïnes, een schitterende kustlijn en prachtige aangelegde tuinen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Wicklow heeft zoveel te bieden dat sommige inwoners beweren dat het de enige plek in Ierland is die je hoeft te bezoeken om de gevarieerdheid van het hele land te zien. Hieronder deel ik mijn vijf favoriete plekken in Wicklow met je. Dit zijn lang niet al mijn favorieten, maar om het kort en bondig te houden bewaar ik de rest voor later. 

 

1. Glendalough
De meest bekende en toeristische attracties in Wicklow is Glendalough. Niet erg van de gebaande paden af, maar zo mooi dat deze plek absoluut niet op je lijstje mag ontbreken. In de 'vallei van twee meren' liggen de kloosterruïnes van Sint Kevin die zich hier in de 6e eeuw terugtrok. Talloze legendes en mysterieuze verhalen gaan te ronde over deze heilige en zijn tijd in Glendalough. Naast de interessante geschiedenis, is de vallei vooral een must see vanwege de prachtige natuur. Je kunt hier dagen wandelen en je vergapen aan de schitterende omgeving. Ga op zoek naar berggeiten of herten, maak een tocht rondom de twee meren, of trek de bergen in. Glendalough stelt nooit teleur. 

2. Lough Tay en Lough Dan
Lough Tay is de bekendste van deze twee meren. Het donkere water van dit meer en het witte strandje aan de bovenkant hebben hem de bijnaam Lake Guinness gegeven. Bovendien is het land waar het meer onderdeel van uitmaakt in bezit van een afstammeling van de bekende bier-familie. De meeste toeristen stoppen hier voor een foto en vervolgen hun weg weer. Jammer, want het gebied er omheen heeft nog zo veel meer moois te bieden. Wat verder verscholen ligt Lough Dan, een prachtige wandeling brengt je via een vallei waar vaak herten te zien zijn, naar de oevers van dit meer. Ook is dit een goede plek om een stukje van de Wicklow Way te lopen of de berg Djouce te beklimmen. 

3. Een rit over de Old Military Road
Aan het eind van de 18e eeuw vond er een grote rebellen opstand plaats in Dublin. Een aantal Ieren verzetten zich tegen de heersende Engelsen. De rebellen vluchten vervolgens de Wicklow Mountains in, een goede plek om je te verstoppen. Dit resulteerde in de aanleg van de Military Road, die nog steeds dwars door de bergen loopt. Een prachtige auto (of motor) route. Je rijdt door een uitgestrekt landschap van heuvelruggen. Het leuke aan deze route is dat hij door verandering van de natuur, het weer en het licht iedere dag anders is en daardoor blijft boeien.

4. De Glenmalure Lodge
De Glenmalure vallei is het grootste gletsjerdal van Ierland. Deze schitterende vallei is uitgesleten in de laatste ijstijd en een fantastische plek om te bezoeken. Midden in dit dal ligt de Glenmalure Lodge. Een gezellige pub, met een zonnig terras en een heerlijke kaart. Een goede plek om een rustdag in te lassen of om na een mooie wandeling bij te komen met een versnapering. Hou er rekening mee dat het restaurant populair is, dus in het weekend en hoogseizoen is reserveren aanbevolen. Voor wie hier niet meer weg wil, verhuren ze ook kamers. 

Kijk voor meer informatie op www.glenmalurelodge.ie

 

5. Brittas Bay Beach
De populaire badplaatsen van Wicklow, zoals Bray en Greystones, hebben als nadeel dat hun stranden voornamelijk uit stenen bestaan. Niet echt lekker als je een dagje wil zonnebaden. Wie het iets zuidelijker opzoekt vindt het strand van Brittas Bay. Hier geen gezellige boulevard met talloze eettentjes, maar wel een heerlijk, kilometerslang zandstrand. Ideaal voor een dagje zonnen en zwemmen of het maken van een strandwandeling. 

 

Wil jij samen met een in Ierland wonende Nederlandse gids Wicklow verkennen. Kijk dan op de website van Witty Walks voor de mogelijkheden. 

 

Please reload

WSG-Stempel-blauw (transparante achtergr
Visit-Wicklow-2019-Sticker.png
Witty Walks | cat@wittywalks.com | +353 (0)83 458 1186
 
 
Witty Walks is onderdeel van WIT Software Development Ltd. regnr: 562044