Wicklow Mountains vs Mourne Mountains

September 21, 2016

Ik ben gek op Wicklow en de Wicklow Mountains. Het is niet voor niets dat ik dit gebied heb gekozen om te wonen. Toch kijk ik graag verder dan mijn neus (of in dit geval, achtertuin) lang is en ontdek ik graag nieuwe gebieden. Afgelopen weekend bezocht ik de Mourne Mountains, net over de grens met Noord-Ierland. Beide bergketens bestaan voornamelijk uit graniet en zijn bedekt met gras, heide en gaspeldoorn. Vergelijkingen zijn dus snel gemaakt, maar er zijn ook veel verschillen. In dit blog zet ik er een aantal op een rijtje.

Engels vs. Iers

Het meest duidelijke verschil is het land waar de bergketens in liggen. Beide gebieden liggen op het eiland Ierland, maar de Mourne Mountains liggen in Noord-Ierland en horen dus officieel bij het Verenigd Koninkrijk. De Wicklow Moutnains horen bij de Ierse republiek. De grensovergang tussen beide landen stelt niets voor (het sobere bord is zelfs een beetje teleurstellend), maar het verschil is wel degelijk zichtbaar. De dorpjes en steden in en rondom de Mourne Mountains doen erg Brits aan. De bouwstijl van de huizen, de wegen, de schooluniformen en natuurlijk de borden die miles aangeven.

 

Druk vs. rustig

In de Wicklow Mountains is het niet moeilijk om een alleen-op-de-wereld-gevoel te krijgen. Er wonen wel mensen in het gebied, maar je kan ook kilometers lang geen huizen of levende zielen tegenkomen. Inmiddels ben ik hier aan gewend en ik werd dan ook overvallen door de ‘drukte’ in de Mourne Mountains. Begrijp me niet verkeerd, het is geen Albert Cuyp op zaterdagmiddag, maar vergeleken met de Wicklow Mountains was het er behoorlijk druk. Kleine dorpen en grotere plaatsen wisselde elkaar in rap tempo af en er is veel meer verkeer dan in de Ierse bergen.

 

Heuvels vs. rotsen

Ondanks dat de hoogste berg van de Mourne Mountains (Slieve Donard, 850m) lager is dan de hoogste berg in Wicklow (Lugnaquilla, 925m), komen de Mourne Mountains ruiger op mij over. De bergwanden zijn steiler en het hoogteverschil is groter, omdat er diepere dalen zijn en sommige bergen zelfs op zeeniveau beginnen. Het komt er op neer dat de Wicklow Mountains wat heuvelachtiger zijn en de Mournes meer rotsachtig.

 

Conclusie

Beide gebieden zijn prachtig en eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Ga naar de Mourne Mountains als je steile bergen wilt beklimmen en veel dorpjes met faciliteiten binnen handbereik wilt hebben. Ga naar de Wicklow Mountains als je lange wandelingen door de bergen wilt maken en behoefte hebt aan rust. Of onderzoek zelf de verschillen (en overeenkomsten), want de bergketens liggen nog geen 2,5 uur rijden van elkaar vandaan.

Please reload

WSG-Stempel-blauw (transparante achtergr
Visit-Wicklow-2019-Sticker.png
Witty Walks | cat@wittywalks.com | +353 (0)83 458 1186
 
 
Witty Walks is onderdeel van WIT Software Development Ltd. regnr: 562044