Dagje Belfast

April 20, 2018

Belfast is nog een vrij nieuwe toeristenbestemming in (Noord) Ierland. Door 'The Troubles' was het er lange tijd onveilig en ook na het sluiten van het Goede Vrijdag Akkoord bleven de toeristen weg. Toen de bouw van de Titanic Experience in 2009 begon waren veel mensen sceptisch omdat ze dachten dat er niemand op af zou komen. Inmiddels zijn deze zorgen verleden tijd, want het museum blijkt een ware trekpleister die Belfast als toeristenbestemming definitief op de kaart gezet heeft. Het ligt slechts op anderhalf uur van Dublin en is dus goed in één dag te bezoeken. In dit blog krijg je een aantal tips om Belfast in korte tijd te leren kennen. 

Titanic Experience

The ship of dreams, zoals Titanic ook wel genoemd wordt, is gebouwd in de haven van Belfast en tijdens je bezoek aan het museum kom je alles te weten over de stad en de industrie uit die tijd. Je ziet van dichtbij hoe de Titanic geconstrueerd is en natuurlijk krijg je een inkijkje in het leven aan boord en het tragische einde. Belfast is trots op de Titanic, ondanks dat het onzinkbare schip op de eerste reis al zonk, "When she left Belfast, she was completely fine," grapt onze gids. 

 

Kijk voor meer informatie op www.titanicbelfast.com

 

Stadswandeling

Maar Belfast is nog veel meer dan alleen de Titanic. Het is een stad vol geschiedenis, prachtige architectuur, een bruisend centrum, culturele voorzieningen en gezellige café's en restaurants. Een goede manier om de stad in korte tijd te leren kennen is via de 'Belfast Free Walking Tour'. Deze betaal-achteraf-wat-je-het-waard-vond-tour neemt je in ruim 2 uur tijd mee langs de meest bijzondere plekken van de stad. Niet alleen 'The Troubles' worden besproken, maar ook het rijke verleden van de stad, de scheepsbouw en linnen industrie en de wederopbouw van de stad die tot op de dag van vandaag nog in volle gang is. Tijdens onze tour werden we een aantal keer onderbroken door voorbijgangers die hun kant van de geschiedenis wilde vertellen of boze dingen naar de gids riepen. De strijd in Noord Ierland kent vele kanten en verhalen en leeft nog enorm onder (een deel van) de bewoners. 

 

Kijk voor meer informatie op www.belfastfreewalkingtour.com

Peace Walls

Dat de strijd bij sommige mensen nog steeds voortleeft is goed te merken in de wijken rondom de Peace Walls. Deze muren zijn vanaf 1969 gebouwd om de protestante en katholieke wijken van elkaar te scheiden en zo het geweld te verminderen. In eerste instantie was dit bedoeld als tijdelijke oplossing, maar bijna 50 jaar later staan ze nog steeds overeind en zijn het ware kunstwerken vol graffiti geworden. Ondanks dat er plannen zijn om ze af te breken, is het maar de vraag of dit ook echt gaat gebeuren. Er heerst nog steeds veel haat en vooral angst richting de mensen aan de andere kant van de muur en door het verwijderen van deze bouwwerken zal het geweld waarschijnlijk weer toenemen. Het is super indrukwekkend om deze muren van dichtbij te bekijken. Dit kan op meerder manieren. 

 

- Via een Black Cab Tour: Deze oude zwarte taxi's rijden toeristen de hele stad door. De chauffeur dient gelijk als gids en zal zijn kennis over Belfast graag met je delen. De Peace Walls mogen tijdens zo'n ritje niet ontbreken en je ziet dan ook tal van Black Cabs langs de muren geparkeerd staan. http://belfastblackcabtours.co.uk/

 

- Via de Political Tour: Tijdens deze indrukwekkende wandeltocht loop je aan beide kanten van de Peace Wall. Ex-politieke gevangenen uit beide gemeenschappen vertellen hun persoonlijke verhaal en de effecten die het conflict op hun gemeenschap heeft gehad. https://www.belfastfreewalkingtour.com/belfast-political-tour  

The Crown

Tijdens een bezoek aan Belfast mag een bezoek aan The Crown Liquor Saloon niet ontbreken. De bekendste pub van Belfast is een goede plek om je dag af te sluiten met een hapje en een drankje. De pub is bijna 200 jaar oud en stond vroeger bekend als een van de beste Gin Paleizen van Belfast. Het schitterende interieur stamt nog steeds uit de Victoriaanse tijd en is alleen daarom al een bezoek waard. 

 

 

 

Please reload

WSG-Stempel-blauw (transparante achtergr
Visit-Wicklow-2019-Sticker.png
Witty Walks | cat@wittywalks.com | +353 (0)83 458 1186
 
 
Witty Walks is onderdeel van WIT Software Development Ltd. regnr: 562044