Heeft Brexit invloed op mijn vakantie naar Ierland?

February 25, 2019

Over iets meer dan een maand is het zo ver, dan verlaat Groot-Brittannië de EU. Waar er eerst nog gehoopt werd op een nieuw referendum (en daarmee het terugdraaien van Brexit) of een zachte Brexit met een overeenkomst tussen de EU en Groot-Brittannië, lijkt het er steeds meer op dat het op een harde Brexit zal aankomen.

 foto: Titanic Museum Belfast

 

Wat betekent dit?

Het vervelende is dat niemand precies weet wat dit zal gaan betekenen. Er is de laatste tijd veel gespeculeerd over Europese rijbewijzen die niet meer erkend zullen worden in Groot-Brittannië, vliegtuigen die niet meer mogen landen of opstijgen en de Noord-Ierse grens. Over geen van deze zaken is echter nog duidelijkheid. Het blijft afwachten.

 

Heeft Brexit invloed op mijn vakantie naar Ierland?

Dat hangt van een aantal zaken af:

  • Als je vakantie voor 29 maart gepland staat, is er sowieso nog niets aan de hand.

  • Ook als je rechtstreeks naar Ierland komt (per veerboot of vliegtuig) is er niets aan de hand.

  • Als je tijdens je verblijf in Ierland niet van plan bent Noord-Ierland te bezoeken is er ook niets aan de hand.

 

Mocht je na 29 maart naar Ierland komen en plannen om via Groot-Brittannië te reizen of om Noord-Ierland te bezoeken, dan zou het kunnen dat je last hebt van de Brexit gevolgen. Het belangrijkste gevolg is dat je de grens over moet. Verwacht wordt dat dit geen grote problemen zal opleveren, maar wel kan zorgen voor vertragingen. Je hebt vooralsnog geen visum nodig om op vakantie te gaan naar Groot-Brittannië. Wel heb je een identiteitsbewijs of paspoort nodig, maar dit is nu ook al het geval.

 

Of je met je EU-rijbewijs door Groot-Brittannië en Noord-Ierland mag blijven rijden weten we nog niet. Voor de zekerheid kun je een internationaal rijbewijs aanvragen. Dit kan bij de ANWB https://www.anwb.nl/auto/rijbewijs/het-rijbewijs/internationaal-rijbewijs

 

Wat er met de Noord-Ierse grens gaat gebeuren blijft onduidelijk. Mocht er een harde grens komen, dan zullen hier ook vertragingen kunnen ontstaan. De grootste zorg ten opzichte van Noord-Ierland is echter het verbreken van het goede vrijdag akkoord. In het vredesverdrag staat dat er nooit meer een harde grens op het Ierse eiland komt. Als dit toch gebeurd zou het kunnen dat groeperingen zoals de IRA weer geweld gaan gebruiken. Of dit daadwerkelijk zal gebeuren en in welke mate is nog totaal niet te voorspellen.

 

Tips voor een Brexit-vrije vakantie naar Ierland

Als je zeker wilt weten dat je geen last hebt van eventuele Brexit consequenties en een zorgeloze vakantie naar Ierland wilt, hou je dan aan deze richtlijnen:

  • Ga rechtstreeks: boek een directe vlucht of neem de rechtstreekse veerboot vanuit Cherbourg naar Ierland.

  • Blijf in de Ierse Republiek, dan blijf je binnen de EU en is er dus niets aan de hand.

  • Mocht je toch graag naar Noord-Ierland gaan, wacht dan even af met het boeken van accommodatie enz. Na 29 maart zal snel duidelijk worden hoe de situatie tussen Noord-Ierland en Ierland zal ontwikkelen.

  • Kijk op de website van Witty Walks voor de leukste Nederlandstalige tours in Dublin en omgeving.

Please reload

WSG-Stempel-blauw (transparante achtergr
Visit-Wicklow-2019-Sticker.png
Witty Walks | cat@wittywalks.com | +353 (0)83 458 1186
 
 
Witty Walks is onderdeel van WIT Software Development Ltd. regnr: 562044