Verantwoord wandelen

Mountain Rescue

Het uitgangspunt van iedere wandeling is natuurlijk dat iedereen veilig en gezond de finishlijn haalt. Toch kan er onderweg altijd iets gebeuren: een misstap maken, vallen, ziek of onwel worden. Cathelijne heeft haar Wilderness First Aid certificaat gehaald, een speciale training die je leert om te gaan met ongevallen in de natuur, en zal alles in haar macht doen om ter plaatse te helpen bij een eventueel ongeval.

Afhankelijk van de aard en zwaarte van het noodgeval, kan er voor gekozen worden de Mountain Rescue in te schakelen. Dit is een organisatie die bergbeklimmers in nood helpt. Zij beschikken over goed getrainde helpverleners en materiaal om slachtoffers zo veilig en snel mogelijk te vervoeren, mocht dit nodig zijn.

Mountain Rescue Ireland is een gratis service die volledig draait op vrijwilligers. Zij krijgen een kleine bijdrage van de Ierse overheid, maar dit dekt amper ¼ van de jaarlijkse kosten. Omdat de Mountain Rescue erg belangrijk is voor Witty Walks en haar klanten, gaat er €1,- of €2,- per wandeling naar het Mountain Rescue team in Wicklow: de Glen of Imaal Mountain Rescue. Daarnaast loopt Cathelijne ieder jaar in november mee met de Moonlight Challenge, een 25 kilometer lange wandeling die in het donker door de Wicklow Mountains loopt. Deze sponsorloop is het grootste jaarlijkse fondswerving evenement van de Glen of Imaal Mountain Rescue.

 

Kijk voor meer informatie op http://www.wmr.ie/ of http://www.moonlightchallenge.com/

Verantwoord wandelen

Leave no trace

Een van de mooiste dingen aan Ierland is de prachtige natuur waar we tijdens Witty Walks wandelingen met volle teugen van genieten. Helaas heeft de natuur vaak te lijden onder de bezoekjes van toeristen en natuurliefhebbers. Afval, erosie, platgetrapte vegetatie en vuur zijn slechts enkele voorbeelden van de gevolgen die een direct gevolg zijn van onze recreatieve activiteiten.

Witty Walks probeert de impact op het milieu te verminderen door de ‘Leave no trace’ principes toe te passen. Kort gezegd komt dit er op neer dat je de natuur met rust laat, achter laat wat in de natuur thuishoort en meeneemt wat daar niet thuishoort. Het streven is om de natuur hetzelfde, of beter achter te laten dan je haar aangetroffen hebt. Afval opruimen is daar een groot onderdeel van. Het spreekt voor zich dat je je eigen afval opruimt en meeneemt, maar Witty Walks gaat nog een stapje verder. Als ik in de natuur afval tegen kom (tijdens een Witt Walks wandeling of privé) probeer ik dit altijd mee te nemen, ook als het niet van mij is. In mijn rugzak heb ik altijd een aantal vuilniszakken zitten en ik moedig mijn klanten ook aan om afval dat ze zien liggen op te ruimen. Zo houden we samen de natuur schoon.

Verantwoord wandelen

ASH Animal Rescue

Witty Walks verzorgt wandelingen voor mensen, maar ook voor honden. Twee ochtenden per week doet Cathelijne vrijwilligerswerk bij ASH Animal Rescue in Rathdangan, county Wicklow. Bij ASH worden dieren opgevangen die om wat voor reden dan ook geen baasje meer hebben. Het doel is om deze dieren, vooral honden en katten, te herplaatsen in nieuwe 'forever homes'. Als dit niet lukt, blijven ze bij ASH, want er geldt een zeer strenge no kill policy. In tegenstelling tot veel andere pet shelters in Ierland, worden er bij ASH dus nooit gezonde dieren ingeslapen. 

Witty Walks zet zich in voor ASH door middel van vrijwilligerswerk. Twee ochtenden in de week ontfermt Cathelijne zich over de honden, door met ze te lopen, te knuffelen en te spelen. Zo kunnen ze hun behoefte doen, krijgen ze lichaamsbeweging en worden ze socialer, zodat ze beter te herplaatsen zijn.

ASH wordt geleid door het Nederlandse echtpaar Remi en Helena. Zij wonen al ruim 25 jaar in Ierland en zetten zich met een klein team van medewerkers iedere dag in om hun dieren een zo goed mogelijk leven te geven en een nieuw thuis voor hen te vinden. Om dit goede werk te kunnen blijven doen zijn zij grotendeels afhankelijk van donaties en vrijwilligers.

 

Wil je tijdens je vakantie in Ierland vrijwilligerswerk doen bij ASH Animal Rescue? Neem dan rechtstreeks contact op met Remi en Helena van ASH via www.ashanimalrescue.com, of ga mee met Witty Walks.

 

Doneren is heel simpel via de website van ASH Animal Rescue.

WSG-Stempel-blauw (transparante achtergr
Visit-Wicklow-2019-Sticker.png
Witty Walks | cat@wittywalks.com | +353 (0)83 458 1186
 
 
Witty Walks is onderdeel van WIT Software Development Ltd. regnr: 562044